Overview

Her har de droppet chefen: Reportage fra DR-Nyhederne

We are happy that you are here

Frederik Strøtvedt Nielsen
Frederik Strøtvedt Nielsen
Consultant

Her har de droppet chefen: Reportage fra DR-Nyhederne

Her har de droppet chefen: Medarbejderne bestemmer det hele selv.

12 juni 2017 - 2 år ago

Medarbejderne på Daxiomatic må selv bestemme, hvor og hvornår de arbejder. Nu er virksomheden kåret som en af Europas bedste arbejdspladser.

Af Cecilie Elmose Warnich og Sine Skott

Frederik Strøtvedt Nielsen er Digital planlægger og glad for, at han er med til at træffe beslutninger. (Foto: Carsten Bjørn)

På it-virksomheden Daxiomatic i Odense har de afskaffet chefen. Her bestemmer medarbejderne selv indholdet i deres arbejdsdag, og om deres arbejdsdag skal foregå på kontoret eller hjemme i haven.

Lise Pilensgaard Haar
"Jeg har nogen gange brug for at gå tidligere eller tage en hjemmearbejdsdag, og det er der ingen, der stiller spørgsmålstegn ved, for det bestemmer jeg selv,"
Lise Pilensgaard Haar • Head of Finance

Diktatur for alle

Daxiomatic er en virksomhed med cirka 40 medarbejdere. Den klassiske ledelsesstruktur er erstattet med det virksomheden selv kalder ”allemandsdiktatur”.

Det betyder, at alle selv kan træffe deres egne beslutninger. Hvis de er i tvivl, skal de rådføre sig med kolleger, og alle kolleger er forpligtet til at give gode råd ligesom den, der får et godt råd også skal tage det seriøst.

Frederik Strøtvedt Nielsen
"Det handler om, at jeg selv kan være med til at træffe beslutningerne, og jeg kan selv være med til at vælge opgaver, og det giver en kæmpe lyst til at arbejde."
Frederik Strøtvedt Nielsen • Consultant

Daxiomatic har stadig en direktør, Jesper Refning, og for ham giver det god mening at have lagt ledelsesretten ud til medarbejderne.

Jesper Refning
"Hvis man er et menneske, der trives med at se noget lykkes igennem andre, så vil jeg sige, at det at være en del af en selvledende organisation er den største gave. For her er det virkelig alle, der skinner, og ikke bare én, der gør noget for magtens skyld."
Jesper Refning • Managing Partner

I Daxiomatic mener de, at virksomheden bliver mere innovativ af selvledelse. De tror på, at en ledelse er med til at fastlåse virksomheden.

Men selvom de har lagt mere ansvar over på medarbejderne, så er der stadig regler, som skal følges. Den vigtigste er, at alle skal leve op til og understøtte virksomhedens formål, når de træffer beslutninger.

Jesper Refning
"Der er noget i, at mennesker der gør noget af lyst i stedet for af tvang, de gør det bare med en helt anden passion."
Jesper Refning • Managing Partner

Han tror, at selvledelse vil blive meget mere udbredt på det danske arbejdsmarked.

Jesper Refning
"Ingen gør noget af nød længere, og folk vil have mening i deres liv. Og når du skal bruge en tredjedel af dit liv på at arbejde, så bliver det nødt til at være meningsfyldt. Jeg ser det som en uundgåelig konsekvens af de mennesker, vi er blevet, at selvledelse kommer nu."
Jesper Refning • Managing Partner

Lønnen er en af de få ting, som medarbejderne ikke selv bestemmer.

Se indslaget fra DR-Nyhederne her

Læs den originale artikel fra DR her